Tur Kurallarımız

BİSİKLET TURLARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Gerek uzun yollarda, gerek günlük turlarda 3 kişiden fazla olunduğunda uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar Karayolları Kanunu’nda belirtilmiş olmamakla birlikte bizlerin deneyimlerine dayandığından uyulması önemle tavsiye olunur. Unutmayınız ki, grup halinde bisiklet turlarının daha güvenli ve keyifli olması, bisiklet sürücülerinin toplum tarafından algılanmasını iyileştirici yöndedir. Hepimiz kanunlara karşı gelmenin, yerel otoritelerin, bisikletçiler olarak yolları kullanımımızdaki haklarımızı kısıtlama yönünde kararlar almasına sebebiyet verebileceğinin farkında olmalıyız.

 

Grup Lideri (Öncü): Grup lideri, bisikletli grubun öncüsüdür. Orkestranın şefi gibidir. Yaptığı her hareket verdiği her komut arkasındakiler tarafından izlenmekte olduğunu unutmamalıdır. Sürüşe başlamadan önce kısa bir bilgi vermelidir. Sürüş hızını gruptakilere göre ayarlamalıdır.

 

Artçı: Artçı gerektiğinde (yol çok darsa) arkadaki araçlara geçiş vermez, gerektiğinde yavaşlatarak geçirir. Artçının arkasında kalınmaz. Artçının arkasında kalınması durumunda en arkadaki kişi(ler) bu önlemlere engel olmuş olur. Artçının yanında hemen her türlü tamir malzemesi vardır (yama takımı, pompa, zincir anahtarı, alyan çakısı, kurbağacık) ve grup içindekilerin herhangi bir arızasına müdahale eder. Arızayı kendi başına halledebileceğini düşünenler bunu yapamazlarsa ya da yaptıktan sonra gruba yetişene kadar halledemeyecekleri bir sorun çıkarsa veya halledebilecekleri 1’den fazla sorun çıkarsa gruba yetişemez, yolda kalırlar. Artçı en kötü durumda grubu durdurur.

 

Kask Takınız: Bisiklet kullanılırken mutlaka kask takılmalıdır. Uygun kask hayat kurtarıcıdır. Kasklar kişisel zevke uygun seçilebilir olmasından dolayı, takılması için motive etmeye gerek kalmadan daha istekli olarak giyilebilirler. Kasklar yetişkinler ve çocuklar içinde aynı özelliklere sahip olmalıdır.

 

Gözlük Takınız: Sürüş halindeki tehlikelerden biri de gözünüze sinek, toz, güneş, soğuk ya da herhangi bir etken gelebilir. Koruyucu olarak gözlük takmanız iyi olur.

 

Eldiven Kullanınız: Her hangi bir tehlike anında ellerimiz ilk tepki veren uzuvlarımızdandır. Sürekli tutulan gidon ile aramızda süspansiyon vazifesi görür. Düşme anında elimizin zarar görmemesi çok önemlidir.


Dikkatli Olun: 
Anlık dikkatsizlikler kazaların bir numaralı sebebidir. Önünüzde ve arkanızdakine dikkat edin, çizginizi koruyun ve ellerinizi frene yakın tutun.

 

Kararlarınızı Kendiniz Verin: Trafik işaretlerinde ve kırmızı ışıklarda durun. Başkası için görünür olan sizin için görünür olmayabilir.

 

Kararlı Bir Şekilde Bisiklet Sürün: Düz ve istikrarlı bir çizgide gitmek özellikle önemlidir; böylece diğer bisiklet ve araç sürücüleri nereye gideceğinizi tahmin edebilirler.

 

Yolu Paylaşın: Trafik ve yollarda tek sıra halinde gidin. Yolların kesiştiği yerlerde ya da durduğunuzda otomobiller, yayalar ve diğerleri için alan bırakın. Kavşağa girdiğinizde, dönüşleri küçük gruplar halinde yapın ki; diğer bisiklet sürücüleri de ilerleme fırsatı bulsunlar.

Kendinizle Diğerleri arasında Boş Alan Bırakın: Engellerden diğer bisiklet sürücülerini tehlikeye atmadan kurtulmak için diğerleriyle aranızda bir bisiklet boyu mesafe bırakın. Diğer sürücülerin siz onlara çok yaklaştığınızda kendilerini rahat hissetmeyebileceklerini hatırlayın.

 

Önünüzdeki Sürücülerin Önüne Her Zaman Sol Taraftan Geçin ve Geçerken Seslenin: Yol üzerindeki mazgallar, su kanalları çoğunlukla banket tarafında olduğundan, önünüzdeki bisikletliyi solundan geçmek daha güvenlidir. Aynı zamanda bisiklet sürücülerinin çoğu sizin sağlarında olacağınızı tahmin etmeyecektir.

 

Yol Üzerindeki Engelleri (Çukur, mazgal vb.) ve Yaklaşan Trafiği Yüksek Sesle Bildirin: Yoldaki engelleri ve trafiği arkanızdan gelenlere sesli veya el ile işaret ederek bildirin ve bu engellere dikkat çekin.

 

Frenlemede Dikkat: Yağmurda veya ıslak yollarda, lastiklerin yolu tutuş gücü ve görüş büyük ölçüde azalır, frenleme mesafeleri ise artar. Bu nedenle, aşağıdaki önlemleri almanız tavsiye edilir. Lastiklerin ve fren pabuçlarının kusursuz durumda olduğunu kontrol ediniz. Yavaş süratte ilerleyiniz. Daha uzun frenleme mesafesi bırakınız. Yumuşak ve kademeli frenleme yapınız. Derinliğini tahmin edemeyeceğiniz su birikintilerinde temkinli ilerleyiniz, şüphe halinde bisikletinizden inip yürüyerek çevresinden geçiniz.

 

Takım çalışması – Yardımcı olun, problemleri gözlemleyin, güvenli olmak ve turdan keyif almak için birbirinize yardımcı olun.

 

Takip edilebilir olun – Grup sürüşleri takip edilebilirlik için yalnız sürüşlerden daha fazla dikkat gerektirir. İşaret etmediğiniz ya da bildirmediğiniz takdirde diğer sürücüler sizin düz, sabit bir hızda bisiklet süreceğinizi tahmin ederler. Hareketlerinizin, ikazlarınızın anlaşılır ve görünebilir olmasını sağlayınız.

 

İletişim kurun – Grupla ve diğer trafikle iletişim kurmak için elinizle işaret verin ve sözel uyarılarda bulunun.

 

Elinizle verdiğiniz işaretler – Dönüşlerde ve duruşlardaki el işaretleri şu şekilde olabilir:

Sözel uyarılar – El işaretlerinizle birlikte arkanızdaki bisikletçileri yönünüz ve hızınızdaki değişikliklerle ilgili olarak sözel bir şekilde uyarınız. Öncü “sola dön”, “sağa dön”, “yavaşla”, “dur” vb. şekilde seslenmelidir. Dönüşleri önceden haber verirseniz, grup üyeleri kendilerini düzgün bir şekilde ayarlamak için yeterli zamana sahip olurlar.

 

Pozisyonunuzu Doğru Bir Şekilde Değiştirin – Genelde, yavaş trafik sağda ilerler, böylece diğerlerini soldan geçmeye çalışmalısınız. Önünüzdeki bisikletçiyi geçerken “solundayım” diyerek uyarın. Sağından geçmek zorunda kalırsanız, bu normal olmayan bir hareket olacağından net bir şekilde “sağındayım” deyin.

 

rkadan Gelen Trafiğe Dikkat Edin – Doğru şerit konumunda olsanız dahi, bu sizin arkadan ne zaman otomobil geleceğini bilmenize çok nadir yardımcı olur. Öndekilerin arkadan yaklaşan trafiği görmemeleri sebebiyle, arkadaki sürücülerin görevi diğerlerini “arkada otomobil var” diyerek uyarmaktır. Virajlarda ve dar yollarda ya da iki bisikletlinin yan yana sürüş yaptığı durumlarda önden yaklaşan trafikle ilgili uyarıda bulunmakta yardımcı olmaktadır.

 

Kavşaklarda Dikkatli Olun – Kavşaklara yaklaşırken yol veren ya da ilerleyen araçların durumuna göre öncü, arkadan gelenlerin hızını ayarlamaları için “yavaşla” ya da “dur” şeklinde seslenerek uyaracaktır. Her bisikletçi kavşağa girmeden önce kendisi için, yolun boş olduğunu kontrol etmekle yükümlüdür.

Otomobiller için Mesafe Bırakın – Yokuş yukarı bisiklet sürerken ya da dar yollarda sizden daha hızlı olan trafiği engelliyorsanız, her 3 ya da 4 bisiklette bir araçlar için mesafe bırakın. Bu sayede motorlu taşıtlara daha kısa geçiş aralıkları sağlamış olursunuz ve tüm grubun etrafında parça parça hareket edebilirler.

 

Durduğunuzda Yoldan Dışarı Çıkın – Mekanik bir problemden dolayı ya da arkadaşlarınızla yeniden gruplaşmak için duruyorsanız, yoldan dışarıya çıkın, böylelikle trafiğe engel olmazsınız. Öncü için en iyisi duruş alanına çekilmek ve diğerleri için önündeki bisikletçinin arkasına çekilmektir. Yeniden sürmeye başlarken, her bisikletçi trafiğe dikkat etmeli ve uyum sağlamalıdır.

 

Tek ve İki Sıra Halinde Sürün – Yolun ve trafiğin durumuna göre ve kanunun müsaade ettiği yerlerde tek ve iki sıra halinde sürün. İki sıra halinde sürmemin yasal olduğu durumlarda, görgü kuralları şerit otomobillerin sizi güvenli bir şekilde geçmelerini sağlayacak kadar geniş ise, tek sıra haline geçmektir.

 

Dönüşlerde Bekleyin – Eğer grup tümüyle bölünürse, bir bisikletçi dönemeçte diğer bisikletçiler kavşağa varana kadar beklemelidir. Grubun artçısının arkasında kalma durumunda arkada kalanların öndeki gruba yetişmeleri için olumsuz şekilde bisiklet kullanarak gruba yetişmeye çalışmamalıdır.

 

Sonda İki Kişi Olmak – Güvenlik ve görgü kuralları bakımından, eğer grup dağılırsa, en sondaki iki kişi hızlarını çift olarak sürmek için ayarlamalıdır. Eğer gruptaki kişilerden birinin yardıma ihtiyacı olduğunda diğeri ona yardımcı olacaktır.

18 yaşından küçüklerin velilerinden izin belgesi getirmeleri gerekmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu olan katılımcıların, bunu tur sorumlularına bildirmeleri gerekmektedir. Buna göre, tura katılımı uygun görülmeyenlerin sorumluluğu üstlenilmeyecektir. Aksi takdirde, bu sebeple meydana gelebilecek kaza v.s.’den sadece kendileri ve 18 yaşın altındakiler için aileleri sorumlu olacak ve dernek yönetimi ve 3. şahısların maddi-manevi her türlü hakkı saklı kalacaktır.

Bisiklet kullanırken mp3 player, walkman, radyo vb dinlenmesi yasaktır.

Ayrıca tur sırasında; yanınızda yedek kıyafet, meyve suyu veya meyve, bisküvi veya çikolata bulundurmanız faydalı olacaktır.

 

BİSİKLET TURLARININ ZORLUK DERECELENDİRMESİ

 

Bisiklet turları içerdikleri potansiyel zorluklara ve tehlikelere göre A-E olarak beş sınıfa ayrılmıştır. Unutulmamalıdır ki, her bisiklet turu birbirinden farklıdır ve kendisine özgü durumlar içerip tam olarak herhangi bir kategoriye uymayabilir.

Turların derecelendirilmesini etkileyen faktörler şunlardır;

 Sürüş Mesafesi; turun toplam uzunluğu ve bisiklet gününün uzunluğu.

 Arazi durumu; yolların /patikaların zorluk dereceleri, eğimler.

 Ortalama irtifa değişimi; sürüşün yapılacağı irtifa,

 Taşınan yükün ağırlığı ve yükün taşınma biçimi, kullanılan ekipmanın rahatlığı

 İklim ve mevsimsel koşullar,

 Merkezlere olan uzaklık, servislerin kalitesi ve genel konfor.

 Araç desteği